Endodonti

Endodonti Nedir?

Endodonti, endo (içinde) ve odont (diş) kelimelerinden türetilen bir tıp alanıdır. Dişlerin içini tedavi etmek amacı ile gerçekleştirilen endodonti de en temel amaç dişi kurtarmaktır. Hastalıklı ya da hasar gören dişi çekmek yerine bir endodonti uzmanı dişin daha fazla zarar görmesini engellemek amacı ile çürüğü ve enfeksiyonu temizler. Kök kanal tedavisi ise endodonti işlemleri arasından en çok bilinen tedavi yöntemidir.

Sizin de dişlerinizde problemler varsa ve bir kanal tedavisine ihtiyaç duyuyorsanız doğru adrestesiniz. Kliniğimiz bu alanda uzman diş hekimleri ile sizlere en kaliteli hizmeti sunmakta olup sağlıklı dişlere sahip olmanızı sağlar. Endodonti ve tüm diş hekimliği hizmetlerimiz ile ilgili detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Endodonti yöntemi genel olarak dişin dondurulması yöntemi olarak bilinir. Endodontinin uygulanmaması durumunda dişin çekilmesi gerekirdi. Ancak günümüzde bu uygulamanın yoğun bir şekilde tercih edilmesi dişin kurtulabilmesini sağlar.

Endodonti Hangi Durumlarda Uygulanır?

Kanal tedavisi yöntemi her durumda uygulanabilen bir yöntem değildir. Dolayısıyla kanal tedavisinin hangi durumlarda uygulanabilir olduğunu aşağıdaki gibi açıklayabiliriz.

  • Dişin sağlam yerlerinin daha çok olduğu diş çürüklerinin tedavisinde,
  • Çatlak dişlerde,
  • Takma dişlerde ve köprü dişlerde,
  • Dişlerde derin çürüklerin meydana geldiği durumlarda kanal tedavisi yöntemi rahatlıkla uygulanabilir.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi dişte oluşan hasarların belirli seans aralıkları ile ortadan kaldırıldığı bir diş tedavisidir. Bu yöntemde en önemli unsur seanslara düzenli bir şekilde gitmek ve seansı yarı da bırakmamaktadır. Kanal tedavisinde öncelikle ön dişin arka kısmından ya da küçük azı dişlerinin kuronundan delik açılır. Dişte ki hastalıklı bölgenin çıkarılması durumunda pulpa boşluğu meydana gelir ve kök kanallar bu boşluk aracılığı ile temizlenir, genişletilir. Ardından kanal dolgusu için dişe şekil verilir. İşlem birkaç seans sürecekse delik açılan bölge de ağrı olmaması için dolgu işlemi yapılır. İşlemin yapıldığı ilk zamanlarda ağrılar meydana gelir. Bu ağrılar için ağrı kesici kullanılmalıdır.

Kanal tedavisinin bir sonra ki seansında dolgu çıkartılarak pulpa boşluğu kanal dolgusu ile doldurulur. Güta perka isimli bir malzeme kanallara sokularak bir yapışkan ile yerlerine yapıştırılır. Bazı durumlarda yapısal destek sağlanması için plastik ya da metal çubuk yerleştirilebilir. Son olarak doğal bir görünüm elde edilebilmesi için üzerine kuron kaplama gerçekleştirilmektedir. Dişin kırılmış olması durumunda ise kuron yerleştirilmeden önce dişin onarılması gerekir.

Tedavi Süresi

1-2 Saat

Hastanede Yatış

Ayakta Tedavi

Rejenerasyon

Hemen

Maliyet

265 EUR

Sıkça Sorulan Sorular

Kanal tedavisi ömürlük bir işlemdir. Ancak diş bakımının gerektiği gibi yapılamaması ya da dolgunun düşmesi durumunda tekrar kanal tedavisi uygulamasının yapılması gerekir.

Kanal tedavisi sırasında dişin yer aldığı bölgeye lokal anestezi uygulaması yapılır. Bu nedenle hasta operasyon sırasında herhangi bir ağrı hissetmez. Ancak anestezinin etkisi geçtikten sonra ağrı meydana gelir.

Kanal tedavisinde seans dişin hasar durumuna göre değişkenlik gösterir. Bazı durumlarda tedavi tek seansta da bitirebilir. Dişin iltihaplı olması gibi durumlarda ise önce iltihabın temizlenmesi ve sonrasında işleme devam edilmesi gerekir.